Laatste

75 jaar PolderRazzia

In november is het 75 jaar geleden dat er een grote razzia plaatsvond in de toen net ontgonnen Noordoostpolder. Hierover verschijnt de komende maanden een serie podcasts welke ook live te horen zullen zijn op Urk FM.

Om de in 1942 drooggevallen polder geschikt te maken voor landbouw werden duizenden arbeiders ingezet. Deze arbeiders, waaronder veel onderduikers, werden gehuisvest in ruim 30 barakkenkampen. In de vroege ochtend van vrijdag 17 november 1944 werden deze kampen overvallen door ruim 4000 Duitse soldaten. Alle jonge mannen weren opgepakt en werden veelal te werk gesteld als dwangarbeider in Duitsland.

De Urker Gerrit Hoefnagel, toen 21 jaar, was een van hen. Hij beleefde veel spannende momenten en heeft meerdere malen de dood recht in de ogen gekeken. Uiteindelijk wist Gerrit, samen met nog 3 dorpsgenoten, te ontsnappen. Na een lange en slopende voettocht en vele omzwervingen keerden zij terug op Urk.

Zoon Jac Hoefnagel heeft deze barre tocht vereeuwig in het boek 'Veilig in gevaar', omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de polderrazzia heeft plaatsgevonden heeft hij van het verhaal van Gerrit een wekelijks verslag gemaakt. 2 kleinzoons van Gerrit hebben dit weekverslag voorzien van beeld en geluid. Vanaf 14 november is elke donderdag tussen 19:30 en 19:45 het verhaal van Gerrit Hoefnagel te beluisteren op Urk FM. Afleveringen terugluisteren kan via polderrazzia.nl