Laatste

Uitslag Europese verkiezingen

Afgelopen donderdag heeft Urk zijn gang naar de stembus gemaakt, in de dagen daarna heeft ook de rest van Europa gestemd. De kaarten in het Europees Parlement zijn opnieuw geschud en er hebben enkele verschuivingen plaatsgevonden. De grote middenpartijen, de christen-democraten en sociaal-democraten die het Europees parlement decennialang domineerden, raken hun gezamenlijke meerderheid kwijt. Kleinere partijen aan de flanken winnen. Op links stijgen de Groenen van 52 naar 70 zetels. Op rechts winnen de nationalistische en populistische partijen. De gevestigde pro-Europese partijen vormen volgens de voorlopige uitslagen nog altijd twee-derde van het parlement.

In Nederland kwam de winst van de PvdA, zelfs voor de eigen achterban, als een verrassing. Forum voor Democratie was de grootste stijger, ten koste van de PVV.

Urk

In Urk was Forum voor Democratie ook de grootste stijger, ten koste van CU-SGP, CDA & PVV. ChristenUnie-SGP was en is nog steeds de grootste partij op Urk en heeft samen met FvD ruim 85% van de Urker stemmen. Van de overige partijen heeft enkel CDA & PVV enigszins vaste grond gekregen op Urk.

Nederland: landelijk en per gemeente

Op de kaart hieronder kunt u per gemeente op zoeken hoe Nederland gestemd heeft bij de Europese verkiezingen. (Zoek op gemeente, of zoom in en selecteer een gemeente om het aantal stemmen en zetels te zien. Zoom weer uit door op ‘kaart’ te klikken.)