Laatste

Open monumentendag zaterdag 9 september

U bent welkom op deze Open Monumentendag. Vanaf 10.00 uur zijn bij Tourist Info diverse wandel- en fietsroutes gratis verkrijgbaar. De monumentenroute leidt u langs alle monumenten die op deze dag grotendeels gratis te bezichtigen zijn.

Wat is er allemaal te doen op Urk?

U kunt een ginkiestocht lopen die u voert langs de mooiste plekjes van Urk.
Museum 'Het Oude Raadhuis' is de hele dag open. Het museum is tegen een gereduceerd tarief van € 2,- toegankelijk. In het museum zijn nieuwe aanwinsten te bezichtigen; een olieverfschilderij van Arie Zwart uit 1947 ‘Twee Urker botters in de haven van Enkhuizen’, een aquarel van Jan Duyvetter uit 1950 ‘Jonge vrouw in lichte rouw’ en een originele voetstoof uit 1873.
Evenals het eeuwenoude Kerkje aan de Zee is de naastgelegen begraafplaats de gehele dag geopend voor publiek.
Zowel in de Bethelkerk als in het Kerkje aan de Zee worden verspreid over de dag orgelbespelingen door diverse organisten ten gehore gebracht.
De vuurtoren kan tot 16.00 uur gratis worden beklommen.
De historische botterschuur aan de Westhavenkade is ook een bezoekje waard. De botterschuur is volledig gerenoveerd in de stijl van begin 1900.
U kunt een fietsroute volgen. Deze route geeft niet alleen de mogelijkheid het oude dorp te bezichtigen, maar laat tevens zien hoe mooi de omgeving van Urk is.
In het Kerkje aan de Zee wordt vanaf 15.00 uur “Zingen in de Zomer” muzikaal afgesloten.
Breng een bezoek aan de historische steiger langs de westelijke havendam (plankier).In het verleden lag er een houten steiger langs de westelijke havendam met op de kop van de dam een havenvuur. In de zomer van 2015 is deze steiger in gebruik genomen. Met de realisatie van de steiger en het havenvuur is een stukje geschiedenis teruggebracht in aansluiting op de historische inrichting van de Westhaven, de haven en het oude dorp om zo de sfeer van vroeger te laten herleven. De historische steiger vormt een prachtige aanblik en is een verrijking voor de haven. Zeker de moeite waard om te bezichtigen.
Ook De Oude Bakkerij, Wijk 4-20, is dit jaar weer open. De Oude Bakkerij is een eethuis gecombineerd met een bakkerij in een prachtig monumentaal pand uit de vorige eeuw. Het pand is gerestaureerd, met oog voor het behoud van zoveel mogelijk historische details en is recent geopend.
Wij wijzen u erop dat kinderen beneden de 12 jaar alleen met begeleiding de voor het publiek geopende monumenten kunnen bezoeken.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Tourist Info Urk, tel. (0527) 684040. Of kijk op de website www.openmonumentendag.nl.