Laatste

Urk in Wintersferen bijna van start!

‘Bezoek vrijdag en zaterdag het Urk van 1910-1920’
Volgende week is het zover. Op vrijdagavond 24 en zaterdagochtend 25 november zijn de straten van Wijk 4 op Urk volledig afgesloten voor al het verkeer. De straatverlichting gaat uit en figuranten verschijnen op het toneel om het oude Urk van 1910-1920 te doen herleven. Oude locaties binnen het dorp worden hiervoor opengesteld. Dit alles binnen het evenement: “Urk in Wintersferen” georganiseerd door Stichting Urk Promotie.
urkinwintersferen2
Nostalgie
De organisatie bouwt verder op het succesvolle concept van voorgaande jaren, maar met nog meer cultuurgeschiedenis. Er vindt een terugkeer plaats naar de beginjaren van de 20e eeuw. Als bezoeker volgt u een route waarin u vele Urker figuren en zaken uit het verleden tegen het lijf loopt. Zo kan het zijn dat u de burgemeester tegen het lijf loopt, de veldwachter spreekt of een ontsnapte gevangene ontmoet. Het thema van dit jaar is: ‘Ile du diable’, het duivelseiland. In 1915 opende tussen de vuurtoren en het kerkje aan de zee een interneringskamp voor gedeserteerde Britse, Franse en Belgische officieren. Aangezien Urk in deze periode nog een eiland was, werd het gezien als de ideale plek om deze officieren vast te houden. De geïnterneerden hadden last van talloze ontberingen, voor hen was Urk de hel op aarde.

De enthousiaste figuranten zullen niet aarzelen om u bij hun drukke leven te betrekken. Er is altijd een kans dat u het volgende slachtoffer van de kwakzalver wordt of mee mag doen met een les op de bassischool van 1910. Verder zijn er vele andere oude karakters te vinden, zoals de dorpsomroeper en de marskramer. Daarnaast passeren diverse oude ambachten het revue en brengen u terug naar een tijd waarin nog niet alles met behulp van machines gebeurde. Denk hierbij aan echte Urker ambachten als netten boeten en vis bakken maar ook is er een smederij, tolmaker, fuikenbreier, touwslager en kunt u een kijkje nemen bij de wasvrouwen. Bovendien is er een ouderwetse fotograaf die u authentiek op de foto kan zetten! Voor de kinderen is er een leuke dorpsboerderij. De Urker bevolking creëert een warme sfeer, door het evenement in klederdracht te bezoeken.
urkinwintersferen3
Echte Urker kost
Tijdens het evenement kunt u genieten van echte Urker gerechten. Natuurlijk gaat het daarbij om een lekker gebakken of gerookt visje, maar ook echte Urker gerechten, zoals koolmoes, snert, grauwe erwten en dikkoek zijn een ware lekkernij! Verder is er een ouderwets bruincafé waar u lekker kan opwarmen en kunt genieten van een Urker kruidenbitter, advocaatje of gewoon een nostalgisch biertje.

**Bezoekers en tijden **
U kunt gratis parkeren op het haventerrein. Van daaruit wordt u door middel van aanwijzingsborden eenvoudig naar het evenement toe geleidt. Kaartjes koopt u gewoon bij de kassa en kosten slechts €2,50. Op vrijdag 24 november is Urk in Wintersferen te bezoeken van 16.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 25 november van 11.00 tot 15.00 uur. Voor meer informatie kunt u kijken op www.urkinwintersferen.nl